Rahim Filmi Ankara (HSG)

Rahim filmi Ankara, rahmin ve fallop tüplerinin detaylı olarak incelenmesine olanak sağlayan, genellikle bu bölgeyi ilgilendiren rahatsızlıkların tanılama sürecinde tercih edilen bir uygulamadır. Rahim, kadınların üreme yetisi için oldukça büyük bir öneme sahiptir. Rahim ve fallop tüplerini ilgilendiren hastalıklar; tekrarlayan düşüklere, kısırlığa, düzensiz adet kanamalarına ve benzer ciddi sorunlara yol açabilirler. HSG veya rahim filmi olarak bilinen görüntüleme uygulaması sayesinde bu hastalıkları teşhis etmek, nedeni bilinmeyen şikayetleri araştırmak ve kişiye özel tedavi planlamaları hazırlamak mümkün olur.

Yazımızın devamında ‘’Rahim filmi nasıl çekilir?’’, ‘’Rahim filmi sonuçları ne zaman belli olur?’’, ‘’Rahim filmi ne zaman çekilir?’’ ve ‘’Rahim filmi sonrası kanama olur mu?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara rahim filmi hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.

Rahim Filmi Nedir?

Rahim filmi, rahim içinin ve fallop tüplerinin görüntülenmesi amacıyla yapılan, halk arasında HSG veya ilaçlı rahim filmi olarak da bilinen uygulamadır. Bu uygulama tekrarlayan düşüklerin, endometrial poliplerin ve infertilite gibi sorunların araştırılması amacıyla gerçekleştirilebilmektedir.

HSG Nedir?

HSG, histerosalpingografi kelimesinin kısaltmasıdır. HSG uygulaması sayesinde rahmin detaylı bir şekilde incelenmesi mümkün olmaktadır.

İlaçlı Rahim Filmi Nedir?

İlaçlı rahim filmi, HSG’nin bir diğer adıdır. İşlem sırasında, rahim boşluğuna ve fallop tüplerine kontrast madde enjekte edilmektedir. Bu madde, röntgen ışınları altında ilgili organların iç yapılarının net bir şekilde görüntülenmesini sağlamaktadır. HSG sırasında rahme verilen kontrast madde herhangi bir ilaç özelliği göstermese bile halk arasında uygulamanın ilaçlı rahim filmi olarak anılmasına sebep olmaktadır.

Rahim Filmi Neden Çekilir?

Rahim filmi, farklı nedenlerden çekilebilir. Bu nedenler arasında şunlar yer alır:

  • Fallop tüplerinde tıkanıklık ve rahim içi anormallik gibi nedenlerden meydana gelen kısırlık sorununu araştırmak. Böylece elde edilen bulgular doğrultusunda kişiye özel kısırlık tedavileri planlamak.
  • Tekrarlayan düşüklerin nedenini araştırmak.
  • Kapalı fallop tüplerinin açılması için yapılan uygulama sonrası tüplerin açık olup olmadığını incelemek.
  • Doğumsal rahim anormalliklerini teşhis etmek ve incelemek.
  • Rahimde bulunan polipleri incelemek.

Rahim filmi uygulaması bahsi geçen amaçlar doğrultusunda çekilebilir.

Rahim Filmi Zararlı Mı?

Rahim filmi güvenli bir uygulamadır. Bu uygulama sırasında herhangi bir cerrahi işlem gerçekleştirilmez. Uygulama sırasında kullanılan radyasyon miktarı güvenli seviyelerdedir ve hastada herhangi bir soruna yol açması imkansızdır.

Rahim Filmi Ne Zaman Çekilmeli?

Rahim filmi, genellikle adet döneminin bitiminden birkaç gün sonra, adet kanamasının tamamen durduğu zaman diliminde çekilir. Bu dönemde rahim duvarı ince ve rahim boşluğu temiz olduğu için daha net görüntüler elde edilebilir. Ayrıca, bu dönemde hamilelik olasılığı da düşük olduğundan kontrast maddenin kullanılmasında bir sakınca olmaz.

Rahim Filmi Cinsel İlişkiye Girmemiş Olanlara Çekilebilir Mi?

Rahim filmi, eğer tıbbi bir zorunluluk mevcut ise (hastanın rızası dahilinde) daha önce cinsel ilişkiye girmemiş olan bireylere de çekilebilmektedir.

Rahim Filmi Kaç Dakikada Çekilir?

Rahim filmi çekimi genellikle 10-15 dakika sürer. İşlem sırasında, kontrast madde rahim boşluğuna enjekte edilir ve rahim filmi görüntüleri alınır. İşlemin kendisi hızlıdır, ancak hazırlık ve sonrasındaki dinlenme süresi hesap edildiğinde hastanın hastanede toplamda yaklaşık bir saat geçirmesi mümkündür.

Rahim Filmi Nasıl Çekilir?

Rahim filmi çekimi hasta için konforludur ve genellikle herhangi bir anestezi uygulaması gerektirmemektedir. Uygulama sırasında ilk olarak genital bölge, özel bir antiseptik sıvı ile yıkanmaktadır. Böylece olası enfeksiyon riski önlenmektedir. Sonrasında ise vajina, üzerine kayganlaştırıcı uygulanan bir spekulum yardımı ile ayrılmaktadır. Bu işlemin ardından ilgili bölgeye, kontrast sıvı vermek için özel bir kateter yerleştirilmektedir. Kontrast sıvı verildikten sonra ise rahim filmi çekilmektedir. Hasta rahim filmi çekildikten sonra kendisini temizleyebilir ve giyinebilir. Bu uygulama sonrasında kontrast sıvının iç çamaşırlarına bulaşmaması için günlük pek kullanılması tavsiye edilir.

Rahim Filmi Sonuçları Ne Zaman Çıkar?

Rahim filmi sonuçları genellikle hemen çıkar. Doktor testin sonuçlarını yorumladıktan sonra rahimdeki anormallikler ve benzer sorunlar hakkında hastasını bilgilendirir. Ardından ise var olan problemi tedavi etmeye yönelik tedavi uygulamaları planlanabilir.

Ankara Rahim Filmi Fiyatları

Ankara rahim filmi fiyatları, uygulamanın detaylarına göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Doktorunuz size özel bir uygulama planlaması hazırlayıp sizi HSG fiyatları ve ilaçlı rahim filmi fiyatları hakkında detaylı olarak bilgilendirecektir.

Doktora Sorun!
Call Now Button