Rahim Biyopsisi Ankara

Rahim biyopsisi Ankara, patolojik inceleme için rahim içerisinden doku örneği alınması ve bu örneğin laboratuvar ortamında detaylı olarak incelenmesi amacıyla yapılan uygulamadır. Rahim, döllenme sonrası embriyonun tutunduğu ve gelişim gösterdiği dişi üreme sistemi organıdır. Bu yüzden de kadın sağlığı ve kadınların üreme yetisi için oldukça büyük bir öneme sahiptir. Rahimle alakalı sağlık sorunları, tekrarlayan düşüklere, kısırlık sorunlarına, anormal vajinal kanamalara, menopoz sonrası kanamalara ve adet düzensizliğine neden olabilir. Jinekoloji hekimleri bu sorunların nedenini araştırmak, rahmi ilgilendiren hastalıkları incelemek ve takip etmek ve kişiye özel tedavi planlamaları hazırlayabilmek için çeşitli tanılama uygulamalarına başvururlar. Rahim biyopsisi de bu uygulamalardan biridir.

Rahim biyopsisi, özellikle de rahim kanseri şüphesi durumunda rahim dokularının direkt olarak incelenmesine olanak sağlamaktadır. Yazımızın devamında ‘’Rahim biyopsisi nasıl yapılır?’’, ‘’Rahim biyopsisi ne kadar sürer?’’, ‘’Rahim biyopsisi ağrılı mı?’’ ve ‘’Rahim biyopsisi sonuçları kaç günde çıkar?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara rahim biyopsisi (endometrial biyopsi) hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.

Rahim Biyopsisi Nedir?

Rahim biyopsisi, endometrium isimli rahim tabakasından doku örneği alınması ve bu dokunun olası sağlık risklerini araştırmak amacıyla incelenmesidir. Bu test, endometrial biyopsi olarak da bilinir. Rahim biyopsisi, çeşitli rahim içi anormalliklerin teşhisinde kullanılır, özellikle de rahim kanseri veya diğer patolojik durumların belirlenmesinde oldukça başarılıdır.

Endometrial Biyopsi Nedir?

Endometrial biyopsi, rahmin iç tabakası veya rahim duvarı olarak bilinen endometriumdan doku örneği alınması ve bu doku örneğinin özel teknikler ile kapsamlı olarak incelenmesidir. Endometrial biyopsi sayesinde endometriumdaki hücresel değişimleri incelemek mümkün olur. Endometrial biyopsi, genellikle düzensiz vajinal kanama, infertilite veya menopoz sonrası kanama gibi durumların nedenlerini araştırmak için yapılır.

Rahim Biyopsisi Neden Yapılır?

Rahim biyopsisi şu gibi nedenlerden yapılabilir:

  • Rahim kanseri şüphesini değerlendirmek, prekanseröz (kanser öncesi) hücresel değişimleri ve kanser öncülü hücreleri incelemek.
  • Adet dönemi dışında meydana gelen kanamaların ve adet düzensizliğinin nedenini araştırmak.
  • Menopoz döneminde meydana gelen vajinal kanamaların nedenini araştırmak.
  • Kısırlığın ve tekrarlayan düşüklerin nedenlerini araştırmak.

Rahim biyopsisi bu gibi amaçlar doğrultusunda yapılabilir.

Rahim Biyopsisi Ne Zaman Yapılır?

Rahim biyopsisi genellikle adet kanaması sonlandıktan 3 ila 4 gün sonra yapılmakla beraber her dönemde gerçekleştirilebilir. Uzun süreli kanama durumlarında biyopsiyle beraber rahim duvarı probe küretaj işlemi ile iyice inceltilerek kanama iyice azaltılır.

Rahim Biyopsisi Nerede Yapılıyor?

Rahim biyopsisi, özel hastanelerde, muayenehanelerde ve devlet hastanelerinde gerçekleştirilebilir. Rahim biyopsisi bir kadın doğum uzmanı (jinekolog) tarafından yapılır.

Rahim Biyopsisi Sonuçları Ne Zaman Çıkar?

Rahim biyopsisi tamamlandıktan sonra alınan doku örneği, incelenebilmesi için laboratuvara gönderilir. Bu yüzden rahim biyopsisinin sonuçları, ilgili laboratuvarın ne kadar yoğun olduğuna göre farklı sürelerde çıkabilir. Bununla birlikte rahim biyopsisi sonuçlarının genellikle 1 hafta içerisinde çıkar.

Rahim Biyopsisi Ağrılı Mı?

Rahim biyopsisi sırasında vajina duvarları ve serviks spekulum adı verilen alet ile aralanır. Bu da genital bölgede hafif bir ağrı hissine yol açabilir. Aynı şekilde bölgeden doku örneği alınırken de hasta hafif ağrı hissedebilir. Ancak bu ağrı çok kısa sürelidir. Rahim biyopsisi hem anestezisiz hem de anestezili yapılabilmektedir.

Rahim Biyopsisi Ne Kadar Sürer?

Rahim biyopsisi genellikle birkaç dakika sürer.

Rahim Biyopsisi Nasıl Yapılır?

Rahim biyopsisi sırasında hasta ilk olarak uygulama hakkında bilgilendirilir. Daha sonra ise jinekolojik muayene masasına alınır. Ardından vajina ve çevresi antiseptik solüsyon ile temizlenir. Böylece olası enfeksiyon riski en aza indirilmiş olur.

Temizleme işlemi son bulunduktan sonra rahim ağzı ve vajinal duvarlar, spekulum adı verilen metal bir araç ile ayrılırlar. Ardından ise rahmin iç tabakasından özel bir tüp veya küret ile doku örneği alınır. Böylece doku örneği alma işlemi tamamlanır ve alınan doku patolojik inceleme için laboratuvara gönderilir.

Rahim Biyopsisi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Rahim biyopsisi sonrası dikkat edilmesi gerekenler arasında şunlar yer alır:

  • Uygulama sonrası, spekulum kullanımı vb. gibi nedenlerden vajinada hafif bir baskı, ağrı ve rahatsızlık hissi olabilir. Bu rahatsızlık hissi gün içerisinde kendi kendine geçecektir.
  • İşlemden sonra birkaç saat boyunca yorucu fiziksel aktivitelerde bulunulmamalı ve dinlenilmelidir.
  • Rahim biyopsisi sonrası birkaç gün boyunca cinsel ilişkiye girilmemelidir.
  • Uygulama sonrası hafif kanamalar ve lekelenmeler görülebilir. Bu kanamalar için birkaç gün boyunca hijyenik ped kullanılabilir.
  • Uygulama sonrası doktor kontrolleri aksatılmamalı, gelen sonuçlar doğrultusunda doktorun tedavi ve takip önerileri dikkate alınmalıdır.

Rahim biyopsisi sonrası dikkat edilmesi gerekenler bu şekilde sıralanabilir.

Ankara Rahim Biyopsisi Fiyatları

Ankara rahim biyopsisi fiyatları, uygulamanın detaylarına ve benzer etmenlere göre değişiklik gösterebilir.

Doktora Sorun!
Call Now Button