Rahim Ağzı Kanseri Tedavisi Ankara

Rahim ağzı kanseri tedavisi Ankara, vajinayı rahme bağlayan rahim ağzı bölgesinde meydana gelen kanser hastalığını tedavi etmek için yapılır. Rahim ağzı kanseri, kadınlarda en sık görülen kanser hastalıklarından biridir. Genellikle HPV’nin tehlikeli türleri (HPV 16, HPV18 vb.) nedeni ile ortaya çıkar.

Yazımızın devamında ‘’Rahim ağzı kanseri tedavisi nasıl yapılır?’’, ‘’Rahim ağzı kanseri tedavisi ne kadar sürer?’’, ‘’Rahim ağzı kanserinin nedenleri nelerdir?’’ ve ‘’Rahim ağzı kanseri belirtileri nelerdir?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara rahim ağzı kanseri tedavisi hakkında detaylı bilgi için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.

Rahim Ağzı Kanseri Nedir?

Rahim ağzı kanseri, rahim ağzını meydana getiren hücrelerin kontrolsüz bir şekilde çoğalmasıyla ortaya çıkan, tıp dilinde serviks kanseri olarak da bilinen hastalıktır. Rahim ağzı kanseri ülkemizde en sık görülen 8. kanser hastalığıdır ve her yıl binlerce kadının yaşamını kaybetmesine neden olmaktadır. Bununla birlikte gelişen tarama ve tedavi uygulamaları, kanser öncüsü lezyonların veya rahim ağzı kanserinin erken evrelerde tespit ve tedavi edilmesine olanak sağlayarak binlerce kadının yaşamını kurtarmaktadır.

Serviks Kanseri Nedir?

Serviks kanseri, rahim ağzı kanserinin tıp dilindeki ismidir. Serviks kanseri genellikle HPV enfeksiyonları nedeniyle ortaya çıkar. Gerekli taramalarını yaptırmamış kadınlarda vücuttan atılamamış yüksek riskli HPV ye bağlı olarak ortaya çıkmaktadır.  Gerekli tarama testleri ile bu enfeksiyona bağlı rahim ağzındaki kanser öncüsü yüksek riskli lezyonların tespiti ve tedavisi ile kanser gelişmeden gerekli erken tedaviler yapılabilmektedir.

Rahim Ağzı Kanseri Neden Olur?

Rahim ağzı kanserine yol açan en önemli etmen HPV enfeksiyonlarıdır. En sık olarak HPV 16 ve HPV 18 gibi tehlikeli HPV tipleri olmak üzere yaklaşık 15 kadar yüksek riskli HPV tipi uzun süre kalıp vücuttan atılamazsa, rahim ağzında kanserleşecek anormal lezyonlar meydana gelmesine neden olmaktadırlar. Bu lezyonlarda bulunan hücreler zaman içerisinde değişim geçirerek kanseröz yapı edinebilir, hızla çoğalarak kümeleşebilir ve bireyin yaşamını tehdit edebilirler. HPV enfeksiyonlarına ek olarak zayıf bağışıklık sistemi, sigara kullanımı, multipartnerite vb… gibi etmenler de rahim ağzı kanserinin ortaya çıkma riskini arttırmaktadırlar.

Rahim Ağzı Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Rahim ağzı kanserinin belirtileri arasında şunlar yer alabilir:

  • Adet dönemleri dışında düzensiz vajinal kanama.
  • Cinsel ilişki sonrasında kanama meydana gelmesi.
  • Sulu, pembe ve/veya kötü kokulu vajinal akıntı.
  • Pelvik ağrı.
  • Cinsel ilişki sırasında ağrı.
  • Menopoz sonrası kanama.

Serviks kanseri belirtileri, farklı hastalıkların belirtileriyle karıştırılabilir. Bu yüzden bahsi geçen belirtilere sahip olan bireyler kesin teşhis için mutlaka bir jinekoloji hekimi ile görüşmelidirler.

Rahim Ağzı Kanseri Kimlerde Görülür?

Rahim ağzı kanseri, çok sıklıkla HPV pozitif olan kadınlarda görülür. 40 ile 50 li yaşlar bu kanserin en sık görüldüğü yaşlardır. Uzun süre yüksek riskli HPV virüsüne maruz kalmış, virüsü vücuttan atamamış, bağışıklık sistemine ait sıkıntılı bireylerde, sigara kullananlarda, risk çok artmaktadır. Buna ek olarak ailesinde rahim ağzı kanseri öyküsü bulunan bireylerin, bu hastalığa yakalanma konusunda daha büyük bir risk altında oldukları düşünülmektedir.

Rahim Ağzı Kanseri Tehlikeli Mi?

Rahim ağzı kanseri, erken teşhis ve uygun tedavi ile tedavi edilebilir bir kanser türüdür. Ancak, tedavi edilmediğinde veya geç teşhis edildiğinde hayati tehlike oluşturmaktadır.  Bu nedenle, düzenli tarama testleri ve erken teşhis çok önemlidir.

Rahim Ağzı Kanserinin HPV ile İlişkisi Nedir?

Rahim ağzı kanserinin başlıca nedeni, HPV enfeksiyonudur. Neredeyse tüm olgularda yüksek riskli HPV virüsü tespi edilmiştir. HPV, cinsel yolla bulaşan yaygın bir virüstür ve çeşitli türleri vardır. Bu türlerden bazıları serviks hücrelerinde anormal değişikliklere yol açarak kansere neden olabilir. Bu yüzden erken yaşlardan itibaren özellikle de kız çocuklarına HPV aşısı yapılmalıdır. Konu hakkında detaylı bilgi için sitemizde yer alan HPV Aşısı isimli içeriğimizi inceleyebilirsiniz.

Rahim Ağzı Kanseri İyileşir Mi?

Rahim ağzı kanseri iyileşmesi mümkün olan bir kanser hastalığıdır. Özellikle de erken evrelerde teşhis edilen rahim ağzı kanseri başarılı bir şekilde tedavi edilebilir. İlerleyen evrelerde ise tedavi zor ve meşakkatlidir. Rahim ağzı kanseri cerrahisi bu konuda uzmanlaşmış Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi Uzmanları tarafından yapılmalıdır. İleri evrelerde cerrahi yerine direk radyoterapi ve kemoterapi tedavi seçenekleri uygulanmaktadır.

Rahim Ağzı Kanseri Önlenebilir Mi?

Rahim ağzı kanseri çeşitli uygulamalar ile büyük oranda önlenebilir. Bunlar arasında HPV aşısı yaptırmak, cinsel ilişki kurulan partner sayısını kısıtlamak ve sigarayı bırakmak yer alır. Aynı zamanda düzenli tarama testleri yaptıran bireyler, henüz rahim ağzı kanseri erken evrelerdeyken veya kanser öncüsü lezyonlar gelişmişken tedavi şansı bulabilirler.

Leep – konizasyon uygulaması da kanser öncüsü dokuların bölgeden alınması ve rahim ağzı kanserinin önlenebilmesi için kullanılan bir uygulamadır. Konu hakkında detaylı bilgi almak için sitemizde yer alan Leep – Konizasyon isimli içeriği inceleyebilirsiniz.

Rahim Ağzı Kanseri Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Rahim ağzı kanseri tedavisinin süresi, kanserin teşhis edildiği evreye, tercih edilen tedavi uygulamalarına ve benzer etmenlere göre değişiklik gösterebilir.

Rahim Ağzı Kanseri Tedavisi Nasıl Yapılır?

Rahim ağzı kanseri tedavisi kapsamında, hastanın genel sağlık durumuna, taleplerine ve kanserin ilerleme durumuna göre farklı uygulamalara başvurulur. Bu uygulamalar arasında radyoterapi, kemoterapi ve cerrahi müdahale yer almaktadır. Radyoterapi ve kemoterapi sayesinde rahim ağzındaki kanser hücreleri yok edilebilmektedir.

Radikal histerektomi ve bilateral lenf nodu diseksiyonu denilen cerrahi sayesinde erken evrelerde gerekli tedaviler yapılır. Ek radyoterapi ve kemoterapi ihtiyacı patoloji sonucuna göre belirlenir. Eğer bireyin ileride çocuk sahibi olma planı varsa ve kanserin ilerleme durumu uygunsa yani belirli evrelerin altında bir hastalık varsa radikal trakelektomi ver lenf nodu diseksiyonu denilen ameliyatına başvurulabilir. Bu ameliyat sayesinde hastanın sonradan hamile kalması mümkün olur.

Rahim Ağzı Kanseri Tedavi Sonrasında Tekrarlar Mı?

Rahim ağzı kanseri, diğer pek çok kanser hastalığı gibi tedavi sonrasında nüks edebilir. Ancak bu risk, tedavinin hangi yöntemle yapıldığına göre kişiden kişiye değişir. Rahim ağzı kanseri tedavisi görmüş olan hastalara, tedavi süreci sonrası rutin kontrollerini aksatmamaları tavsiye edilir.

Ankara Rahim Ağzı Kanseri Tedavisi Fiyatları

Ankara rahim ağzı kanseri tedavisi fiyatları, tedavinin detaylarına ve benzer etmenlere göre değişiklik gösterebilir.

Doktora Sorun!
Call Now Button