Miyom Tedavisi Ankara

Miyom tedavisi Ankara, myometrium isimli rahim tabakasında meydana gelen anormal kitleleri takip etmek, gerektiğinde ise medikal ve cerrahi uygulamalarla miyomlara müdahale etmek için yapılan tedavidir. Miyomlar, kadınlarda görülen en yaygın rahim kitlelerinden biridir. Genellikle iyi huylu bir yapıya sahiptirler, boyutlarına ve bulundukları bölgeye göre de çeşitli şikayetlere neden olabilirler.

Yazımızın devamında ‘’Miyom tedavisi nasıl yapılır?’’, ‘’Miyomlar nasıl teşhis edilir?’’, ‘’Miyom belirtileri nelerdir?’’ ve ‘’Miyomlar kendi kendine geçer mi?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara miyom tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.

Miyom Tedavisi Nedir?

Miyom tedavisi, rahimde meydana gelen miyomları incelemek, bireyin miyomlar sebebiyle deneyimlediği semptomları gidermek ve gerektiğinde miyomları cerrahi olarak almak amacıyla yapılan tedavidir. Miyom tedavisi, miyomların konumuna, sayısına, büyüklüğüne ve bireyde yol açtığı rahatsızlığın şiddetine göre değişiklik gösterebilir. Tedavi kişiye özel olarak planlanır.

Miyom Nedir?

Miyom, rahmin kas tabakası olan myometriumda gelişim gösteren, genellikle iyi huylu olan kitledir. Rahim duvarında veya rahmin iç yüzeyinde büyüyebilen bu kitleler, pek çok kişide belirti vermeden var olurlar. Ancak bazı kişilerde adet sancılarının çok daha şiddetli geçmesine, adet kanaması miktarının artmasına ve karın bölgesinde basınç artışına neden olabilirler. Bazı kişilerde gebe kalmakta güçlüğe de yol açtıkları bilinmektedir.

Miyom Nedenleri Nelerdir?

Miyomlar, hormonal değişimler, ilerleyen yaş ve genetik etmenler nedeniyle meydana gelebilir. Aynı şekilde bireyin sahip olduğu farklı kronik hastalıkların da miyomların oluşumunda rol oynayabileceği bilinmektedir. Bununla birlikte miyomların tam olarak hangi nedenden ortaya çıktığı bilinmemektedir.

Miyom Belirtileri Nelerdir?

Miyom belirtileri arasında şunlar yer alabilir:

  • Adet kanaması miktarında artış olması.
  • Adet dönemi dışında da bireyin lekelenme tarzı veya daha şiddetli vajinal kanamalar deneyimlemesi.
  • Pelvik bölgede ağrı hissi.
  • İdrara çıkma sıklığının artış göstermesi.
  • Cinsel ilişki sırasında ağrı deneyimlemek.
  • Kabızlık.
  • Alt karın bölgesinde dolgunluk hissi.
  • Kısırlık.

Miyom belirtileri bu şekilde sıralanabilir.

Miyomlar Kimlerde Görülür?

Miyomlar, kadınlarda en sık görülen rahim kitlelerinden biridir. Her yaştan kadında görülebilseler de 30-40’lı yaşlardan sonra ortaya çıkmaları daha yaygındır. Özellikle de aile üyelerinden birinde miyom bulunan kişiler, miyom oluşumu açısından genel nüfusa kıyasla daha büyük risk altında olabilmektedirler.

Ameliyatsız Miyom Tedavisi Var Mı?

Miyomların çoğunun herhangi bir bulgu vermediğinden dolayı ameliyat edilmesi gerekmemektedir.  Medikal olarak myomları ortadan kaldıran herhangi bir tedavi mevcut değildir. Düzenli doktor kontrolleri ile myomların takibi, hormon içerikli ilaçlar ile myomlara ait kanama gibi bulguların azaltılması, hastanın diğer şikayetlerine yönelik medikal uygulamalar yapılabilmektedir.

Miyomlar Kısırlık Yapar Mı?

Miyomlar, sayılarına, rahimde bulundukları bölgeye ve büyüklüklerine göre kısırlık veya gebe kalmakta güçlük gibi sorunlara neden olabilirler. Miyomlar sebebiyle embriyo rahim duvarına tutunmakta zorluk çekebilir, spermler fallop tüplerine ulaşmakta zorlanabilir ve bu gibi etmenlere bağlı olarak infertilite sorunu deneyimlenebilir.

Miyomlar Nasıl Teşhis Edilir?

Miyomlar jinekolojik muayene sırasında teşhis edilirler. Çoğu zaman belirti vermeyen bu kitleler, genellikle rutin muayeneler veya başka bir hastalık için gidilen doktor ziyaretleri sırasında, tesadüfen ultrasonografik olarak fark edilirler. Miyomların teşhis sürecinde USG ve MR gibi görüntüleme uygulamalarına başvurulabilir.

Miyom Kanser Yapar Mı?

Miyomlar genellikle iyi huylu, yani kanseröz özelliği olmayan kitlelerdir. Tüm miyomların yalnızca binde 3-5 inin kanserli olma riski taşıdığı düşünülmektedir. Ancak yine de tüm miyomlar, kötü huylu olma risklerine karşın düzenli olarak takip edilmelidir. Böylece anormal özellik gösteren veya çok hızlı büyüyen miyomlar erken müdahale ile rahimden alınabilirler.

Miyomlar Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Tedavi edilmeyen büyük miyomlar zaman içerisinde daha da büyüyerek çok daha şiddetli şikayetlere neden olabilirler. Aşırı adet kanamaları, anemi ve benzeri sağlık sorunları bireyin yaşam kalitesini ve sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir. Ayrıca büyük miyomlar bireyin kısırlık ve tekrarlayan düşük gibi sorunlar deneyimlemesine, gebe kalmaya yardımcı olan kısırlık tedavisi uygulamalarının başarısızlıkla sonuçlanmasına neden olabilir. Bu yüzden şikayet yaratan miyomların tedavileri aksatılmamalıdır.

Miyomlar Kendi Kendine Geçer Mi?

Miyomların kendi kendine geçmesi veya yok olması mümkün değildir. Özellikle de miyomlar, bireyin daha önce belirtmiş olduğumuz semptomları deneyimlemesine neden oluyorlarsa mutlaka tedavi edilmelidirler.

Miyom Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Miyom tedavisinin süresi, seçilen tedavi yöntemine ve miyomların sayısına, boyutuna ve konumuna bağlı olarak değişir. İlaçla miyom  semptomlarına yönelik tedaviler genellikle hastanın şikayetleri devam ettiği sürece sürdürülür. Cerrahi miyom tedavileri ise genelde 1 ila 2,5 saat içerisinde tamamlanmış olur.

Miyom Tedavisi Nasıl Yapılır?

Miyom tedavisi kapsamında başvurulan; bir kısmı medikal ve bir kısmı cerrahi temelli olan pek çok uygulama vardır. Medikal tedaviler kapsamında hastaya semptomların giderilmesi için (semptomatik tedavi) çeşitli ilaçlar reçete edilebilir. Medikal tedavi kapsamında miyomların düzenli olarak kontrol edilmesi gerekebilmektedir.

Cerrahi tedavi ise açık ameliyat veya kapalı ameliyat teknikleriyle (laparoskopi ve histeroskopi) yapılabilir. Uygun hastalarda kapalı ameliyat teknikleriyle yapılan operasyonlar hasta için çok daha avantajlıdırlar. Konu hakkında detaylı bilgi almak için sitemizde bulunan Miyom Ameliyatı isimli içeriğimizi inceleyebilirsiniz.

Ankara Miyom Tedavisi Fiyatlar

Ankara miyom tedavisi fiyatları, tedavinin detaylarına ve benzer etmenlere göre değişiklik gösterebilir.

Doktora Sorun!
Call Now Button