Leep Konizasyon Ankara

Leep konizasyon Ankara, rahim ağzındaki anormal dokuları çıkarmak ve rahim ağzı kanserini önlemek amacıyla başvurulan uygulamalardır. Vajinal kanal ile rahim arasında köprü oluşturan rahim ağzında, başta HPV enfeksiyonları olmak üzere pek çok farklı nedenden şüpheli lezyonlar gelişebilir. Lezyonların bulunduğu bölgedeki hücreler, zaman içerisinde farklı faktörlerin de etkisi ile değişime uğrayabilirler. Bu değişimler, hücrelerin kontrol merkezi olan hücre çekirdeklerinde gerçekleşir ve hücreler kontrol mekanizmalarını kaybederlerse kanser riski ortaya çıkabilir.

Rahim ağzı kanseri, en sık rastlanılan jinekolojik kanser hastalıklarından biridir. Bu hastalık, şüpheli lezyonların ve anormal dokuların, henüz kanserleşme meydana gelmeden alınması ile önlenebilmektedir. Leep ve konizasyon uygulamaları da bu amaç doğrultusunda gerçekleştirilen tedavilerdir. Yazımızın devamında ‘’Leep konizasyon nasıl yapılır?’’, ‘’Leep ve konizasyon arasındaki farklar nelerdir?’’, ‘’Leep mi yoksa konizasyon mu daha avantajlı?’’ ve ‘’Leep konizasyon uygulamaları ne kadar sürer?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara leep konizasyon tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için içeriğimizin devamını inceleyebilirsiniz.

Leep Konizasyon Nedir?

Leep, koter adı verilen ve ısı veren bir cihaz kullanılarak yapılan, rahim ağzı kanserinin önlenmesi için gerçekleştirilen, rbelirli derinliklerde çıkarılması işlemidir. Leep işlemi sırasında rahim ağzının tamamı cerrahi olarak alınmaz, yalnızca kanser şüphesi bulunan bölge belirli derinliklerde çıkarılır.

Leep Konizasyon Neden Yapılır?

Leep, rahim ağzı kanseri öncüsü lezyonların alınması amacıyla yapılmaktadır. Bu uygulama sıcak konizasyon olarak da bilinir. Yüksek riskli HPV, anormal smear vb… gibi nedenlerle kolposkopi işlemi gerçekleştirilir. Bu uygulama sırasındaki gözlemler ve biyopsi sonucunda rahim ağzında kanser riski yüksek lezyon olduğu görülürse leep işlemine başvurulur. Leep uygulaması sayesinde rahim ağzı kanseri gelişme riskini arttıran şüpheli lezyonlar (CIN-2, CIN-3) bölgeden alınabilirler. Daha sonra ise alınan dokular patolojik inceleme için laboratuvara gönderilir. Eğer lezyon bölgeden tamamen alınmışsa ve incelemeler sonucu kanser tespit edilememişse hastanın düzenli doktor takiplerine katılması yeterlidir. Ancak eğer patoloji incelemesi sonucu lezyonda kanser oluşumu tespit edilmişse ileri tedavi uygulamalarına geçilir. Konu hakkında detaylı bilgi için sitemizde yer alan Rahim Ağzı Kanseri Tedavisi isimli içeriğimizi inceleyebilirsiniz.

Konizasyon Nedir?

Konizasyon, rahim ağzında yer alan ve rahim ağzı kanseri öncüsü olduğu düşünülen dokuların alınması için yapılan uygulamadır. Konizasyon uygulamasının iki türü bulunmaktadır. Bunlardan ilki soğuk konizasyondur, diğeri ise sıcak konizasyondur. Sıcak konizasyon, Leep uygulaması olarak da bilinir.

Leep ve Konizasyon Arasındaki Farklar Nelerdir?

Leep ve soğuk konizasyon uygulamaları, aynı amaçla yapılan uygulamalardır. Sıcak konizasyon olarak da bilinen Leep, ısı enerjisi ile rahim ağzından doku almak için yapılır. Soğuk konizasyonda ise rahim ağzı dokusu bistüri ile kesilerek bölgeden alınmaktadır. Soğuk konizasyon işlemi daha çok derin doku çıkarılmasında uygulanmaktadır.

Leep Konizasyon Soğuk Konizasyon: Hangisi Daha Avantajlı?

Leep konizasyon veya sıcak konizasyon uygulaması, soğuk konizasyon uygulamasına kıyasla biraz daha avantajlıdır. Leep konizasyon işlemi görece daha hızlı tamamlanır ve hasta için daha konforludur. Özellikle çocuk beklentisi olan fertil çağdaki hastalarda öncelikli tercihimiz Leep işlemidir.

Leep Konizasyon Ne Kadar Sürer?

Leep konizasyon uygulaması genellikle 5 ila 15 dakika içerisinde tamamlanmaktadır. Görece hızlı tamamlanan bir uygulamadır.

Leep Konizasyon Nasıl Yapılır?

Leep konizasyon işlemi lokal veya genel anestezi altında yapılabilir. Böylece hasta uygulama sırasında ağrı veya rahatsızlık hissi duymaz. İşlem sırasında hastalar jinekolojik muayene masasında uzanıyor olurlar. Hastaların genital bölgesi antiseptik solüsyon ile temizlenir. Ardından ise spekulum yardımı ile vajina duvarları aralanır. Böylece rahim ağzı ile görsel temas kurulur. Uygulamanın devamında loop koter veya elektrokoter adı verilen cihaz yardımı ile ısı enerjisi kullanılarak rahim ağzındaki şüpheli bölge, koni şeklinde rahim ağzından alınır. Takibinde yine elektrokoter yardımı ile kanama kontrolü sağlanır.

Leep konizasyon işleminin ardından bölgeye dikiş atılması genel olarak gerekmez.

Konizasyon Nasıl Yapılır?

Konizasyon veya soğuk konizasyon olarak bilinen uygulama, leep uygulaması ile hemen hemen aynı şekilde yapılır. Ancak bu uygulama sırasında rahim ağzından doku çıkarmak için elektrik enerjisi ile çalışan elektrokoter yerine klasik bistüri (ameliyat neşteri) kullanılır. Öncelikle belirli alanlara kanama önleyici sütürler atılır. Bistüri ile doku çıkarıldıktan sonra tekrar kanama kontrolü sağlanır.

Leep  Konizasyon Sonrası Süreçler Nasıldır?

Leep konizasyon işleminin ardından, uygulama sırasında alınan doku örneği patoloji incelemesi için laboratuvara gönderilir. İncelme sonuçları geldiğinde eğer doku örneğinde kanser belirlenmişse rahim ağzı kanseri tedavisi kapsamında farklı uygulamalara başvurulur. Eğer kanser tespit edilmediyse ve bölgedeki şüpheli lezyonların tamamı alındıysa hastanın düzenli doktor kontrollerine katılması yeterli olacaktır. Leep konizasyon uygulamasının ardından hastalara birkaç gün boyunca ağır işler yapmamaları ve en az 2 hafta boyunca cinsel ilişkide bulunmamaları tavsiye edilir.

Ankara Leep Konizasyon Fiyatları

Ankara leep fiyatları ve konizasyon fiyatları, bu uygulamaların detaylarına göre değişiklik gösterebilir.

Doktora Sorun!
Call Now Button