Kolposkopi Ankara

Kolposkopi Ankara, vulvanın, vajinanın ve rahim ağzının incelenmesine olanak sağlayan özel bir görüntüleme uygulamasıdır. Vulva, vajina ve rahim ağzı gibi bölgelerde; başta HPV enfeksiyonları olmak üzere çeşitli nedenlerden hücre farklılaşmaları ve lezyonlar meydana gelebilir. Kolposkopi uygulaması, bunların incelenebilmesi, bireyin sağlığını tehdit eden rahatsızlıkların teşhis edilebilmesi ve gerekli durumlarda kişiye özel tedaviler hazırlanabilmesi amacıyla yapılır. Kolposkopi girişimsel bir uygulama değildir, cerrahi işlemlere başvurulmadan, ağrısız bir şekilde yapılmaktadır.

Yazımızın devamında ‘’Kolposkopi nasıl yapılır?’’, ‘’Kolposkopi ne kadar sürer?’’, ‘’Kolposkopi sonuçları ne zaman çıkar?’’ ve ‘’Kolposkopi sonrası ağrı olur mu?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara kolposkopi uygulaması hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.

Kolposkopi Nedir?

Kolposkopi, rahim ağzı, vajina ve vulva bölgesini kolposkop isimli bir mikroskop ile belirli büyütmelerde ayrıntılı inceleme işlemine verilen isimdir. Kolposkopi, genellikle yüksek riskli HPV tespiti veya anormal Pap smear sonuçları sonrası uygulanır ve kanser öncesi hücre değişikliklerini tespit etmek amacıyla yapılır. Kolposkopi uygulaması sayesinde hedef bölgedeki dokuları 40 kata kadar büyütmek ve böylece bölgedeki anormal değişimleri detaylı bir şekilde incelemek mümkün olur.

Kolposkopi Neden Yapılır?

Kolposkopi, vulva, vajina ve rahim ağzı gibi bölgelerdeki dokuları detaylı olarak incelemek için yapılır. Kolposkopi sayesinde yüksek riskli HPV pozitif olan bireylerde veya anormal bir pap smear testi sonrası ilgili dokuları incelemek mümkün olur. Böylece tehlikeli lezyonlar ve anormallikler tespit edilebilir, gerekirse bu lezyonlardan doku örneği alınarak patolojik değerlendirme yapılır.

Kolposkopi Kimlere Yapılır?

Kolposkopi, şu kişilere yapılabilir:

  • Anormal smear sonucunda
  • Yüksek riskli HPV varlığında
  • İlişki sonrası kanama durumunda
  • Kanlı vajinal akıntı mevcutsa
  • Sürekli yetersiz smear geliyorsa
  • Uygun tedaviye rağmen sürekli inflamatuar hücre gelen smear sonuçları
  • Çıplak gözle serviks-vajen kanseri şüphesi
  • CIN öykülü hastada takip amaçlı
  • Vulvar veya vajinal kanser/kanser öncüsü lezyon varlığında

Kolposkopi hem üreme çağındaki kadınlara hem de menopoz dönemindeki (veya menopoz sonrası dönemdeki) kadınlara uygulanabilir.

Kolposkopi Ağrılı Mı?

Kolposkopi ağrılı bir işlem değildir. Fakat özellikle anksiyetesi yüksek kişilerde anestezi altında yapılabilir. İşlem ortalama -biyopsi de alınacaksa- 15 dk sürmektedir. Bununla birlikte uygulama sırasında vajina duvarlarını aralamak için kullanılan spekulum, uygulamadan sonra hastanın vajina bölgesinde hafif bir sızlama hissetmesine neden olabilir. Bu sızlama genellikle kısa sürede geçer.

Kolposkopik Biyopsi Neden Yapılır?

Kolposkopik biyopsi, kolposkopi sırasında fark edilen anormalliklerin laboratuvar ortamında detaylı olarak incelenebilmesi için yapılır. Bu işlem sırasında bölgeden küçük bir doku örneği alınır ve bu örnek, incelenebilmesi için ilgili laboratuvarlara iletilir.

Kolposkopi Sonucu Ne Zaman Çıkar?

Kolposkopi sonucu için beklenmesine gerek yoktur. Çünkü doktor, kolposkopi sırasında direkt olarak gözlem yapabilir ve uygulamadan hemen sonra bulgularını hastası ile paylaşabilir. Bununla birlikte kolposkopik biyopsi işleminin patolojik sonuçları için 1 hafta kadar beklenilmesi gerekebilir. Bu uygulamanın sonuçları çıkınca doktor sonuçları değerlendirecek ve hastasını konu hakkında detaylı olarak bilgilendirecektir.

Kolposkopi Sonrası Ağrı Olur Mu?

Kolposkopi ağrılı bir işlem değildir. Bununla birlikte uygulama sırasında vajina duvarlarını aralamak için kullanılan spekulum, uygulamadan sonra hastanın vajina bölgesinde hafif bir sızlama hissetmesine neden olabilir. Bu sızlama genellikle kısa sürede geçer.

Kolposkopi Sonrası Kanama Normal Mi?

Kolposkopi sonrası özellikle de biyopsi alınmışsa hafif vajinal kanama veya lekelenme normaldir. Bu da kısa süre içerisinde geçecektir.

Kolposkopi Ne Kadar Sürer?

Kolposkopi işlemi genellikle 10 ila 15 dakika kadar sürer. İşlem süresi, biyopsi yapılıp yapılmayacağına göre ve benzer etmenlere göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.

Kolposkopi Nasıl Yapılır?

Gerekli hazırlık sonrası rahim ağzına ve rahim ağzı kanalının görülebilen kısmına önce direk kolposkop ile bakılır. Sonrasında asetik asit (%5) uygulanarak tekrar değerlendirme yapılır. Değerlendirme ayrıca yeşil filtre kullanılarak da gerçekleştirilir. Kolposkopik anormal bulgular izlenen alan veya alanlardan biyopsiler alınır. Biyopsi sonrası kanama kontrolü sağlanarak biyopsi materyali patolojiye gönderilir. Kolposkopik bulgular yazı ile kayıt altına alınır.

Kolposkopi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

İşlem sonrasında duş için kısıtlama yoktur. Yaklaşık 10 gün cinsel ilişki önerilmez. İşlem sonrasında hafif derecede lekelenme olabilmektedir. Patoloji sonucu ve sonuca göre yönetim için yaklaşık 5-7 gün sonra hastalarımızı tekrar görmekteyiz.

Kolposkopide Tecrübenin önemi nedir?

Kolposkopik bulguların doğru değerlendirilmesi gereksiz biyopsi sayısını azaltacaktır. Bunun için de kolposkopi tecrübesi çok önemlidir. Anormal bulgulara hakimiyet, özellikli kolposkopilerin (gebede kolposkopi, konizasyon öykülü hastada kolposkopi, postmenapozal kolposkopi vs…) bilinmesi belirli bir deneyim sonrasında kazanılmaktadır.

Ankara Kolposkopi Fiyatları

Ankara kolposkopi fiyatları, uygulamanın kapsamına ve benzer etmenlere göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.

Doktora Sorun!
Call Now Button