HPV Aşısı Ankara

HPV aşısı Ankara, HPV’nin tehlikeli türlerine karşı koruma sağlayan ve özellikle de kadınlarda, HPV kaynaklı rahim ağzı kanseri riskini önleyen bir aşıdır. HPV, genellikle cinsel yolla bulaşan ve oldukça yaygın olan bir virüstür. Bu virüsün yüzlerce farklı türü bulunmaktadır. Bazıları hiçbir belirtiye yol açmazken, bazıları genital bölgede siğillere ve bazıları ise ileride kansere dönüşme riski olan lezyonlara neden olabilirler. HPV aşısı hem kadınları hem de erkekleri, HPV’nin kanser riski taşıyan türlerine karşı etkili bir şekilde korur.

Yazımızın devamında ‘’HPV aşısı nasıl yapılır?’’, ‘’HPV aşısı kaç yıl korur?’’, ‘’HPV aşısı kaç yaşında yapılmalıdır?’’, ‘’HPV pozitif olanlara HPV aşısı yapılabilir mi?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara HPV aşısı hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.

HPV Aşısı Nedir?

HPV aşısı, ‘’Human Papilloma Virüsü’’ olarak da bilinen HPV’nin tehlikeli türlerine karşı koruma sağlayan bir aşıdır. Yüksek oranda cinsel yolla bulaşan bu virüs, subtipine göre genital siğillere ve ileride kansere dönüşme ihtimali bulunan lezyonlara neden olabilmektedir.  HPV’nin bazı türleri erkeklerde penis kanseri ve baş boyun, anal kanserlere neden olabilirken, kadınlarda ise rahim ağzı, vulva, vajen ve anal kanserlere yol açabilir. Kadınlarda rahim ağzı kanserinin ana nedeni bu virüsdür. HPV aşısı bu tehlikeli HPV türlerine karşı bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar ve böylece bağışıklık sistemi bu virüs türüyle karşılaştığında etkili bir şekilde mücadele edebilir. Nanovalan denilen 9’lu HPV aşısı tüm rahim ağzı kanserlerinin yüzde %92’sinden sorumlu olan tiplere (tip 16,18,31,33,45,52 ve 58) karşı koruma sağlamaktadır. Ayrıca genital siğillerin çoğundan sorumlu olan HPV tip 6 ve 11’e karşı da koruma sağlamaktadır.

HPV Nedir?

HPV, enfekte olan bölgenin başka bir insanın cildine temas etmesiyle bulaşan, görece yaygın olan bir virüstür. Dünya nüfusunun büyük bir oranının, yaşamlarının bir noktasında HPV kapacağı tahmin edilmektedir. Bu yüzden HPV kaynaklı risklerin önlenebilmesi için erken yaşlarda hem erkek hem de kız çocuklarına HPV aşısı yapılmalıdır.

HPV Aşısı Neden Yapılır?

HPV aşısı, HPV enfeksiyonunu ve bu enfeksiyonun neden olduğu sağlık sorunlarını önlemek amacıyla yapılır. Aşı, özellikle de rahim ağzı kanseri ve HPV kaynaklı ortaya çıkabilen benzeri kanser hastalıklarını önlemek amacıyla yapılmaktadır.

HPV Aşısı Kimlere Yapılır?

HPV aşısı, hem kadınlara hem de erkeklere uygulanabilir. Aşının ideal olarak cinsel olarak aktif hale gelmeden önce yapılması önerilse de yapılan çalışmalarla kadınlarda yaş sınırı ortadan kaldırılmıştır. Erkeklerde 45 yaşına kadar HPV aşısı uygulanabilmektedir.

HPV Aşısı Kaç Yaşında Yapılmalı?

HPV aşısı, ideal olarak birey henüz cinsel olarak aktif değilken yapılmalıdır. İdeal olanı 9-14 yaş grubundaki kız ve erkek çocuklarının aşılanmasıdır. Etkinlik çalışmalarında 26 yaşa kadar yüksek etkinlik gösterilmiştir. Kadınlarda yaş sınırı son etkinlik çalışmaları ile kaldırılmış, erkeklerde ise 45 olarak kabul edilmiştir.

HPV Aşısı Kaç Doz Yapılır?

HPV aşısı, yaşa bağlı olarak iki veya üç doz şeklinde uygulanır:

  • 9 ile 14 yaş arasında bulunan bireylere HPV aşısı iki doz şeklinde uygulanır. İlk dozdan sonra ikinci doz, 6 ila 12 ay sonra yapılabilir.
  • 15 yaşından büyük bireylere ise HPV aşısı üç doz şeklinde uygulanır. İlk dozdan sonra ikinci doz, 1-2 ay sonra ve üçüncü doz, 6 ay sonra yapılır.

HPV aşısı yaptırmadan önce mutlaka bir kadın doğum hekimi ile görüşülmelidir. Böylece doktor, sizi konu hakkında doğru ve güncel bilgilerle yönlendirebilir.

HPV Aşısı Nereden Alınır?

HPV aşısı, ülkemizde henüz ulusal aşı takvimine alınmamıştır. Bu yüzden HPV aşısı yaptırmak isteyen bireylerin, ilgili aşı dozlarını eczaneden temin etmeleri gerekmektedir. Bununla birlikte çeşitli büyükşehir belediyelerinin, risk grubundaki kadınlar için ücretsiz HPV aşısı hizmeti verdiği bilinmektedir.

HPV Pozitif Olanlara HPV Aşısı Yapılır Mı?

HPV pozitif olan bireylere de HPV aşısı yapılabilir. Çünkü HPV’nin tehlikeli olan birden fazla türü bulunmaktadır. Hasta, bu türlerden birine sahipken başkalarına sahip olmayabilir. Ayrı bir konu olarak da kapılan HPV virüsü bağışıklık sistemi ile vücuttan atılırsa aynı virüsün tekrar gelmesini de aşı önleyecektir.

HPV Aşısı Kaç Dakikada Yapılır?

HPV aşısı, genellikle hızlı ve basit bir işlemdir. Aşı birkaç dakika gibi kısa bir sürede yapılır ve hasta uygulamadan sonra günlük yaşamına dönüş yapabilir.

HPV Aşısı Nasıl Yapılır?

HPV aşısı, sağ veya sol kolun, üst-dış kısmına uygulanmaktadır. Aşı uygulaması sırasında ilk olarak kolun ilgili bölgesi antiseptik bir solüsyon ile temizlenir. Ardından ise özel bir enjektör ile HPV aşısı kas içerisine enjekte edilir. Hastalar genellikle birkaç dakikalık gözlemin ardından aşının yapıldığı sağlık kurumundan ayrılabilir ve günlük yaşamlarına dönebilirler.

HPV Aşısı Kaç Yıl Korur?

HPV aşısının sağladığı koruma oldukça uzun süreli ve kalıcıdır. Yapılan araştırmalar, HPV aşısının en az 15 yıl boyunca yüksek düzeyde koruma sağladığını ortaya koymuştur.

HPV Aşısı Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?

HPV aşısı sonrası dikkat edilmesi gereken bazı noktalar şunlardır:

  • Aşı sonrası kolda nadiren hafif kızarıklık görülebilir. Bu gibi şikayetler yaklaşık bir gün içerisinde kendi kendine geçecektir.
  • Takip dozları kesinlikle ihmal edilmemeli, zamanında yapılmalıdır.
  • Aşı sonrası nadiren hafif bir ateş görülebilir, bu normaldir.

HPV aşısı sonrası dikkat edilmesi gerekenler bu şekilde sıralanabilir.

Ankara HPV Aşısı Fiyatları

Ankara HPV aşısı fiyatları, aşının nereden temin edildiğine ve aşının markasına göre değişiklik gösterebilir.

Doktora Sorun!
Call Now Button